När du läst tillgänglig information och redan känner att du är intresserad, vänligen anmäl ert intresse för installation av laddplats via detta formulär: https://forms.gle/tMEui2jXASZY9LmQ8
Formuläret kan fyllas ifrån publiceringsdatum för denna information, till och med 30 oktober!
Under det senaste året har styrelsen tagit in offerter från olika leverantörer och jämfört de olika anbuden för att hitta en lösning som kan passa oss. Vi har beslutat att anlita företaget Zpark för etablering av laddmöjligheter till vår förening. Deras erbjudanden är i särklass då det gäller pris, effektivitet och smidighet vid etablering.
Förslaget till ny månadskostnad för platser med laddmöjligheter är följande:
350 kr (500kr) per månad för parkeringsplats utomhus. El tillkommer.
550 kr (700kr) per månad för parkeringplats garage. El tillkommer
Priset inom parentes är månadskostnaden om Kuratorn inte beviljas installationsstöd för etableringen av laddplatser via Naturvårdsverket (NVV). När denna information skrivs (021024) så är det inte fastställt i regeringens budgetförslag om stödet kommer förlängas, men troligen kommer föreningen kunna få stöd från 2024 års anslag. En preliminär ansökan till NVV är inskickad
Den produkt som är mest intressant för Kuratorns del är den insats som fungerar i befintliga motorvärmarhuvar. De gamla motorvärmaruttagen byts ut mot en ny insats där det både finns möjlighet för laddning av elbil samt ett klassiskt motorvärmaruttag. Man kan alltså både få möjlighet till laddning av elbil och motorvärmare på samma plats utan att behöva ha två separata enheter vid parkeringen. Dock kan dessa uttag inte ladda på samma sida samtidigt, samma parkeringsplats kan inte ladda och köra motorvärmare samtidigt, vilket sällan behövs då elbilar inte har samma behöv av uppvärmning som fossila diton.
Översiktsbild över Zpark duo M
Förväntad laddkapacitet utomhus: Upp till 22kw/h
Förväntad laddkapacitet i garage: Upp till 6,5kw/h
Notera att det är upp till som är angivet för laddningen,desto fler som laddar och med hänsyn till övrig belastning på nätet kommer laddningen att variera över tid. Många moderna elbilar kan dessutom inte ta emot mer än 11kw/h.
Bilden ovan visar de parkeringar utomhus där det finns mest framdragen el/kraftigast kablaget i dagsläget. De parkeringar som är vid både VÄST och ÖST har bäst förutsättningar för snabb laddning, men samtliga uteplatser kommer ha möjlighet till en god laddhastighet. På grund av hur kablaget i marken är draget som kommer det finnas mest ström/snabbast laddning vid parkeringsplatser utomhus. Det finns en möjlighet att få en laddbox installerade även inomhus vid samtliga garageplatser, men där kommer det i nuläget vara en sämre kapacitet. För att öka den kapaciteten måste samtligt kablage i garagen samt elskåpen bytas, vilket kräver en betydligt större ekonomisk insats. I nuläget ser inte styrelsen att det behovet finns utan räknar med att kunna tillgodogöra de boendes behov genom att kunna erbjuda smidig och effektiv laddning vid parkeringsplatser ute. Eventuellt kommer detta göra att visa vill byta sina platser, vilket vi räknar med att det kommer gå att lösa allt eftersom.
Ladduttaget styrs via Zparks egen app, som är utvecklad av dem själva, så de kommer hantera support för både hårdvara och mjukvara. Via appen styr du all laddning själv, ser laddning etc. Priset för den el du laddar kommer att skickas från Zpark till HSB så du kommer få betala för den el du laddar med på din vanliga avgiftsfaktura från HSB.
Laddarna kommer i par, både utomhus och inomhus. Vilket betyder att grannen till de som väljer att installera laddplatser också kommer att få en ny box. Men då motorvärmaruttaget fortfarande är kvar så används dessa fortsatt som endast motorvärmare. För att få tillgång till laddning via ladduttaget så får styrelsen kontaktas för att få tillgång till uttaget. Fördelen är med det nya motorvärmaruttaget att det går att styra motorvärmaren via en app.
Detta inlägg uppdateras löpande, vid frågor eller funderingar var god kontakta Victor Göransson. 0730333217 alt goransson.victor@gmail.com.